“Yogas chitta vritti nirodhah” ali zakaj vaditi jogo?

V poplavi velike ponudbe različnih tečajev se poraja vprašanje zakaj vaditi jogo? Kaj je smisel joge?

 

Kot je bilo zapisano že v prvih jogijskih zapisih; Patanjalijevih Yoga Sutrah, vadba joge zahteva veliko predanosti in samodiscipline. Z njo se postopoma razvije koncentracija, fokus in močna volja, ki nas vlečejo iz lenobnosti in užitkov, da lahko redno gojimo jogijsko prakso.

Kot je zapisal Patanjali je bistvo redne in predane vadbe, umiritev notranjih miselnih vrtincev; “yogas chitta vritti nirodhah”. Le-ti nam zameglijo realnost in nas iz trenutka vlečejo v preteklost ali prihodnost, pa spet nazaj in naokrog. To miselno vrtinčenje nas prazni in oddaljuje od samega sebe. Jemlje nam energijo in čas ter v nas razvija občutke strahu, nezaupanja in nepovezanosti. Oddaljuje nas od svojega bistva in notranjega delovanja, kjer izvirajo radost, zadovoljstvo in mir.

Tako je piljenje jogijskih položajev eden od načinov, s katerim “pilimo” svoj um, da postane močan in nedostopen za nepomembne misli in posledično izkušnje. S tem ko se trudimo naravnati naše telo, “ravnamo” tudi naš um. Bolj kot je položaj jasen in čist, enako se zgodi z našim umom. Vzpostavi se čistina in milina. Vse nepotrebno gre stran. Ostane samo trenutek, v kateremu bivamo brez potreb in navezanosti. Samo smo.

Ko preko vadbe asan, pridemo do takih izkušenj, pa je naš  nov izziv  prenesti te izkušnje v vsakodnevno življenje. V vsakodnevnih dogodkih zavestno gojiti čim večjo osredotočenosti na sedanjost in videti zadovoljstvo in radost v tem kar imamo.

Vse dobro, Urška